زنان در طول تاریخ، نقش های کلیدی و مهمی در پیشرفت علم و فناوری ایفا کرده اند. با این حال، معمولا از اعتبار و شناخت لازم محروم بوده اند. زنانی که جهان را با اختراعات خود تغییر دادند، نشان دادند که نبوغ و خلاقیت محدود به جنسیت نیست. در این مقاله، به معرفی زنان مخترع که مسیر علم و تکنولوژی را تغییر دادند می پردازیم. همچنین داستان های الهام بخش زنانی که با اختراعات خود توانستند تاثیرات عمیقی بر جهان بگذارند را شرح داده ایم. این داستان ها نشان دهنده قدرت و انگیزه زنانی است که با وجود موانع اجتماعی و فرهنگی، مسیر تاریخ را تغییر دادند.
معرفی زنان مخترع در طول تاریخ
در طول تاریخ، زنان مخترع با پشتکار زیاد و تلاش موفق شده اند اختراعات زیادی را ثبت کنند که تا به امروز نیز از آنها استفاده می شود. ما در این قسمت از مقاله تعدادی زنان مخترع که اختراعات بزرگی در دنیای علم و تکنولوژی داشته اند را معرفی کرده ایم. در ادامه مقاله همراه ما باشید.
1. ماری کوری (Marie Curie)
کوری، یکی از نام آورترین زنان در تاریخ علم، به خاطر کشف عناصر رادیواکتیو رادیوم و پولونیوم شناخته می شود. ماری کوری در سال 1903 به عنوان اولین زن تاریخ موفق به دریافت جایزه نوبل شد. او این جایزه را برای تحقیقات در زمینه تشعشع دریافت کرد. ماری دومین جایزه نوبل خود را در سال 1911 برای جداسازی رادیوم کسب نمود. این عنصر باعث از بین بردن سلول های بیمار در بدن می شود. ماری در ادامه توانست اولین دستگاه رادیولوژی محرک را اختراع کند که کمک زیادی برای تصویر برداری از ترکش ها یا گلوله ها در بدن مجروحان جنگ کرد. مادام کوری به علت قرار گرفتن در معرض تابش رادیواکتیو مبتلا به کم خونی آپلاستیک شد. او در نهایت جان خود را به همین دلیل از دست داد. اختراعات و کشفیات او پایه گذار خیلی از پیشرفت ها در حوزه پزشکی، به ویژه در درمان سرطان شد.
2. هدی لامار (Hedy Lamarr)
هدی لامار، بازیگر و مخترع اهل اتریش، علاوه بر شهرت سینمایی اش، مخترعی برجسته در حوزه فناوری های بی سیم بود. او و شریکش جورج آنتیل سیستمی برای جلوگیری از اختلالات در ارتباطات رادیویی طراحی کردند که بعدها در فناوری Wi-Fi و GPS استفاده شد. هدویگ اوا ماریا کیسلر یا همان هدی لامار معروف به مادر وای فای است. او و شریکش توانستند با اختراع خود سیستم رادیوی را برای هدایت کردن مسیر و یا رهگیری اژدرها اختراع کند. اژدر پرتابه ای است که توان در رو یا زیر آب را دارد و با رسیدن به هدف منفجر می شود. اختراع هدی در جنگ جهانی دوم باعث شد کشتی های دشمن امکان مسدود کردن سیگنال های اژدر را نداشته باشند. در ده ها سال قبل حق اختراع هدی منقضی شد ولی همچنان از این فناوری در وای فای و جی پی اس استفاده می کنند.
3.گرترود بل الیون (Gertrude Belle Elion)
گرترود بل الیون یک شیمیدان برجسته آمریکایی بود که با تحقیقاتی در حوزه داروسازی، تأثیرات عمیقی بر دنیای پزشکی گذاشت. او به دلیل توسعه داروهای مهمی مانند آزاتیوپرین (برای پیوند اعضا)، داروهای ضد ویروس (مانند آلوپورینول برای درمان نقرس) و داروی آسیکلوویر (برای تبخال و زخم های عفونی) مشهور است. الیون به همراه جورج اچ. هیچینگز دارویی را اختراع کردند که کمک زیادی به درمان سرطان خون کرد. این دارو باعث مهار باکتری های استاتیکی و اسید لاکتیک می کرد. او به همراه همکارانش، جرج هیچینگز و جیمز بلک در سال ۱۹۸۸ جایزه نوبل فیزیولوژی یا پزشکی را به دست آورد و کارهای او همچنان منبع الهام برای محققان داروسازی است.
4. روزلین فرانکلین (Rosalind Franklin)
روزلین فرانکلین یکی از دانشمندان برجسته در حوزه زیست شناسی مولکولی بود که به کشف ساختار DNA کمک کرد. فرانکلین در کالج سلطنتی لندن با تحقیقات در حوزه DNA موفق به تصویر برداری از مولکول DNA شود که به تصور 51 معروف است. تصاویر اشعه ایکس او اساس کشفیات جیمز واتسون و فرانسیس کریک درباره DNA شد، و با تحقیقات در این باره موفق به دریافت جایزه نوبل شدند. فرانکلین در ادامه تحقیقات خود را بر روی ویروس ها انجام داد که آرون کلوگ با ادامه دادن تحقیقات ایشان جایزه نوبل شیمی را دریافت کرد.
5. آدا لاولیس (Ada Lovelace)
آدا لاولیس، ریاضیدان و نویسنده انگلیسی، اولین برنامه نویس کامپیوتر شناخته می شود. در اوایل دهه 1800 یاد گیری ریاضی برای زمان عادی نبود. اما در این دوره آیدا لاولیس در زمینه محاسبات نقش زیادی داشت و با گذشت زمان او به عنوان اولین برنامه نویس کامپیوتر شناخته شد. او اولین فردی بود که فهمید ماشین محاسباتی چارلز ببیج قابلیت انجام برنامه ریزی دارد و اولین الگوریتم برای آن نوشت. آدا لاولیس یادداشت هایی داشت که در آن الگوریتمی را ذکر کرده بود که با این الگوریتم موتور جستجو اعداد برنولی را محاسبه می کرد. آیدا توانست با شناخت کارایی های کامپیوتر تغییرات زیادی را در جهان امروز ایجاد کند.
چالشها و موانعی که زنان مخترع با آنها روبرو بودند
زنان مخترع در طول تاریخ با چالش های بزرگی روبرو بوده اند. از محدودیت های اجتماعی و فرهنگی گرفته تا نادیده گرفتن استعداد و نبوغ آن ها توسط جامعه علمی، این زنان با موانع زیادی مواجه بوده اند. اما هیچ کدام از این موانع جلوی پیشرفت های زنان بزرگ تاریخ را نگرفته است و اختراعات آنها همواره تاثیرات زیادی در زندگی انسان ها دارد. در ادامه درباره برخی از چالش ها و موانع زنان مخترع توضیحاتی شرح داده ایم:
محدودیتهای اجتماعی و فرهنگی
در خیلی از دوره های تاریخی، زنان از تحصیل و فعالیت های علمی محروم بوده اند. جوامع معمولا زنان را به نقش های سنتی محدود می کردند و دسترسی آن ها به آموزش و فناوری را محدود بوده است. زنان در تاریخ بیشتر به خانه داری و بزرگ کردن فرزندان مشغول بودند و معمولا اجازه تحصیل و شرکت در جوامع علمی را نداشتند. با این وجود زنان زیادی در تاریخ وجود دارند که از نبوغ خود استفاده کرده و اختراعات زیادی دارند.
نادیده گرفتن اعتبار علمی
خیلی از اختراعات زنان به دلیل نگاه های جنسیتی توسط همکاران مرد نادیده گرفته شده است. در برخی موارد، مردان اعتبار دستاوردهای زنان را به نام خود ثبت کرده اند. نمونه بارز آن کار رزلین فرانکلین در کشف ساختار DNA است که به جای او، واتسون و کریک به طور گسترده اعتبار گرفتند.
کمبود منابع مالی
از دیگر مواردی که باعث ایجاد موانع در مسیر اختراعات زنان وجود داشته است، کمبود منابع مالی و فرصت های پژوهشی است. خیلی از زنان به دلیل نداشتن پشتیبان مالی و محدود بودن منابع مجبور بوده اند که اختراعات خود را بدون هیچ کمک و منابعی تسعه دهند.
داستان های الهام بخش از زنان مخترع جهان
زنان زیادی در تاریخ وجود دارد که با اراده و پشتکار خود توانستند موانع را پشت سر بگذارند و نشان دهند که تغییر ممکن است. از این رو داستان های زنانی که با اختراعات خود در جهان تغییرات زیادی ایجاد کرده اند؛ الهام بخش است. در ادامه با برخی از این داستان ها آشنا می شویم.
ماری کوری: اراده ای آهنین برای تغییر
ماری کوری با تمامی مشکلات و محدودیت هایی که در آن برهه از تاریخ برای زنان وجود داشت توانست خود را در دنیای علم معرفی کند. همچنین کوری موفق شد با دست آورد های شگفت انگیز خود تغییر اساسی در علم پزشکی ایجاد کند. تصویر برداری رادیو اکتیو یکی از بزرگترین اختراعات بشر در علم پزشکی است. او در طول زندگی خود بارها با تبعیض جنسیتی روبرو شد، اما هرگز اجازه نداد که این تبعیض او را از مسیرش باز دارد.
هدی لامار: الهام بخش در دنیای فناوری
هدی لامار نشان داد که زنان می توانند در هر زمینه ای استعداد خود را شکوفا کنند. او در بازیگری استعداد بی نظیری داشت و دارای طرفداران زیادی بود. اما وی توانست با مهارت های فنی خود در زمینه جنگی تکنولوژی را به سمت پیشرفت های بزرگی ببرد و اژد های جنگی را غیر قابل کنترل کند. هدی ماری موفق شد تا ثابت کند که زنان می توانند در تمامی عرصه ها ( از هنر تا علم) تاثیر گذار باشند.
آدا لاولیس: شکستن مرزهای فناوری اطلاعات
آیدا لاولیس در دنیایی که توسط مردان اداره و کنترل می شود توانست به عنوان اولین نویسنده کامپیوتر شناخته شود. او نشان داد که خلاقیت زنان در هر زمینه ای می تواند شکوفا شود و با اختراع خود در دنیای کامپیوتر تغییرات زیادی ایجاد کند.
نتیجه گیری
زنان مخترع تاریخ با وجود اینکه چالش های زیادی بر سر راهشان وجود دارد، توانستند بر جهان هستی تاثیرات زیادی بگذارند. این زنان علاوه بر اینکه اختراعات زیادی دارند و باعث تغییرات زیادی در حوزه علم و فناوری شده اند؛ با تلاش بی وقفه و اراده قوی خود موفق شدند تا مسیر را برای زنان در نسل های آینده هموار کنند. داستان های این زنان نشان دهنده این است که افراد بدون هیچ نگاه جنسیتی می توانند با شجاعت و اعتماد به نفس، تغییرات زیادی در جهان ایجاد کنند.
برای خواندن مقالات بیشتر به دسته چهره ها و سلبریتی ها مراجعه کنید.